Fråga 2014/15:529 Privatkopieringsavgifter

av Jan R Andersson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan många år har upphovsmän till skyddade verk som sänts i radio eller tv rätt till ersättning av näringsidkare som i sin verksamhet tillverkar eller importerar ljud- och bildanordningar avsedda för privat bruk, och som kan användas för att göra privata kopior av verk som omfattas av upphovsrättslagen. Ersättningsnivåerna beslutas ytterst av riksdagen men för produkter som kan användas för annat än privatkopiering av upphovsrättsskyddat material sker det också en förhandling mellan elektroniktillverkarna och upphovsrättsinnehavarnas representanter.

Med tiden har allt fler produkter, som främst och i huvudsak används för annat än privatkopiering, exempelvis hårddiskar och surfplattor kommit att omfattas av avgiften. Detta har kritiserats av många brukare av dessa produkter då man får betala kopieringsavgiften trots att man inte har för avsikt att kopiera upphovsrättsskyddat material.

I slutet av april beslöt Svea hovrätt i en så kallad mellandom att mobiltelefonen Iphone omfattas av ersättningssystemet för privatkopiering. Detta beslut kan komma att bli prejudicerande även för andra typer av mobiltelefoner.

Mobiltelefonen är i dag ett nödvändigt arbetsredskap för väldigt stora grupper i vårt samhälle, där man använder den för såväl muntlig som skriftlig kommunikation och för informationsinhämtning. Visserligen är det många som lyssnar på musik via sina telefoner men då via avgiftsbelagda eller reklamfinansierade tjänster som Spotify eller Itunes. Skivbolagen har anpassat sig efter den tekniska utvecklingen och säljer musik, och tjänar pengar, via dessa tjänster. Det är då märkligt att konsumenten ska betala två gånger, båda när man legalt köper musiktjänster till sin mobiltelefon och genom privatkopieringsavgifter. Det finns anledning att se över lagstiftningen för att anpassa den till nutida förhållanden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser justitieministern att det finns behov av att göra en översyn av upphovsrättslagen i syfte att modernisera reglerna för privatkopieringsersättning?