Fråga 2014/15:524 Landsbygdsutvecklingen i Bergslagen

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I slutet av april meddelade Jordbruksverket sitt beslut gällande fördelningen av EU-pengar via de 53 Leaderområdena. 2 miljarder kronor skulle fördelas till lokalt utvecklingsarbete över hela Sverige. Efter att Jordbruksverket rangordnat de sökande står det klart att fem Leaderområden, däribland Leader Bergslagen, blir helt utan finansiellt stöd under 2014-2020.

Att helt välja bort Bergslagen när EU-pengar ska fördelas kommer att få förödande konsekvenser för det lokala utvecklingsarbetet i de berörda kommunerna. Jordbruksverkets beslut står i stark kontrast till tanken om att hela Sverige ska leva och innebär ett hårt slag mot redan kämpande landsbygdsregioner i ett land med en av världens snabbaste urbaniseringsprocesser.

Om tanken om att hela Sverige ska leva vidare måste vi säkerställa att landsbygdsutveckling med underifrånperspektiv verkligen kan ske i hela Sverige.

 

Vad avser statsrådet Sven-Erik Bucht att vidta för åtgärder för att bidra till en positiv landsbygdsutveckling i Bergslagen?