Fråga 2014/15:516 Att fullfölja riksdagens beslut

av Cecilia Widegren (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Statsminister Stefan Löfven förhördes i riksdagens konstitutionsutskott den 24 april om bland annat den oförberedda vänsterregeringens hantering och handläggning av proposition 2014/15:28 Upphävande av kravet på vårdvalssystem i primärvården som senare drogs tillbaka efter kraftig kritik från remissinstanser och Lagrådet, efter det att riksdagen begärt att Lagrådet, som är sedvanligt skulle bereda propositionen.

Statsministerns argumentation var i bästa fall ytterligare ett tecken på dåliga förberedelser, i sämsta fall ännu en pusselbit som visar mönstret av pågående och kommande löftesbrott. Regeringen har redan svikit vallöften om bensinskatten, ROT och ungdomsjobben.

Regeringen säger att den är positiv till valfrihet och mångfald inom hälso- och sjukvården, samtidigt som statsministern i förhöret i KU uttalar att ”regeringen ansåg att det var mycket angeläget att skyndsamt upphäva det tvång som finns för landstingen att ha ett vårdvalssystem i primärvården.” Ett system som ger alla patienter, oavsett var man bor i landet, rimliga möjligheter att själv aktivt välja vårdgivare.

Det är djupt oroande att statsministern i sin ideologiska iver väljer att helt bortse ifrån behovet av att värna patienternas rätt att ha vårdgivare att välja mellan i alla landsting och regioner för att valfriheten ska vara reell. Därtill att statsministern fortfarande inte kan medge att regeringens handläggning var felaktig.

Det var allianspartiernas initiativ i riksdagens socialutskott att låta Lagrådet bereda propositionen som möjliggjorde ett tydligt ställningstagande där kritiken mot regeringen var förödande avseende brister i ärendehantering och den korta handläggningstiden. Det var dessa skäl som till sist fick regeringen att dra tillbaka propositionen, inte värnandet om patienternas rätt att välja.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsministern att vidta för att säkerställa att regeringen framdeles bereder ärenden enligt praxis till riksdagen och t.ex. fullföljer det av riksdagen fattade beslutet angående patientlagen, det vill säga allas lika rätt att välja vårdcentral?