av Hans Rothenberg (M)
till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Många människor som står utanför arbetsmarknaden drömmer om att driva egen verksamhet. Steget att gå från utanförskap till att starta företag är på flera vis kantat av hinder: allt från svårigheter att få fram startkapital till att hantera den administration som företagandet innebär. Därmed stannar goda ambitioner vid drömmar.
Egenanställning kan i sammanhanget vara en lösning som kombinerar möjligheten att bryta utanförskapet med mångas ambition att starta egen verksamhet. Syftet med konceptet egenanställning är att erbjuda den enskilde möjlighet att verka som entreprenör genom att vara anställd i ett egenanställningsföretag. Företaget hanterar all administration och är formell arbetsgivare, samtidigt som entreprenören ansvarar för att driva affärsverksamhet utan att behöva starta ett företag och söka F- eller FA-skattsedel.
Vad gäller försäkringssystemen hamnar den egenanställde i många fall utanför, då denne varken räknas som företagare eller anställd i traditionell bemärkelse. Genom att förenkla och förbättra möjligheterna till egenanställning skulle många fler människor kunna bryta utanförskapet och gå direkt till entreprenörskapet som egenanställda, vilket skulle såväl främja arbetslinjen som att bidra till ökat företagande och entreprenörskap i Sverige.
Med anledning av ovanstående är min fråga:
Hur ser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på möjligheterna att inkludera de egenanställda i de olika försäkringssystemen, för att på så sätt stärka denna anställningsform i kampen mot utanförskapet?