Fråga 2014/15:505 Samordnad utskrivning mellan sjukhus och rehabilitering

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Det finns åtskilliga exempel som visar på vikten av att patienter efter akut sjukdom skrivs ut från sjukhuset och får fortsatt samordnad rehabilitering av ett och samma intradisciplinärt team. Med rehabiliteringen ökar möjligheten för flertalet att klara sina vardagliga behov på egen hand och överlevnaden ökar.

Exempelvis har studier visat att för personer som drabbats av stroke är rehabilitering avgörande för att den som drabbats ska få tillbaka olika kroppsfunktioner och ett normalt socialt liv. I dag är det vanligt att rehabiliteringen sker på vårdinstitutioner i öppen- eller slutenvård.

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) visar i sin granskning att tidig hemgång i kombination med fortsatt strukturerad och samordnad rehabilitering i hemmiljö, av ett team med olika yrkeskompetenser, ger ett bra resultat utan höjda kostnader.

Tyvärr är rehabilitering i bostaden inte vanligt förekommande. Det är heller inte vanligt att interdisciplinära team finns på alla platser. Patienter som vårdas efter stroke är den patientgrupp som kräver flest vårddagar i Sverige. Fyra av fem drabbade är över 65 år.

Det är landstingen som ansvarar för hälso- och sjukvården och kommunen för vissa delar av hemsjukvård respektive omsorg. Samtidigt har staten ett övergripande ansvar för hälso- och sjukvården. Det är naturligtvis inte acceptabelt att möjligheten till samordnad interdisciplinär rehabilitering är beroende av bostadsort.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabiel Wikström:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fler patienter ska få möjlighet till rehabilitering av interdisciplinära team efter utskrivning från sjukhus?