av Margareta Cederfelt (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Valfriheten inom den svenska välfärdssektorn är uppskattat av många medborgare. Ett faktum som borde vara självklart är att valfrihet bygger på möjlighet att välja. Att välja handlar inte bara om att välja mellan två närliggande skolor eller vårdcentraler, utan det handlar om att kunna göra ett reellt val inte bara mellan de två närmast liggande verksamheterna utan möjligheten att välja över ett betydligt större geografiskt avsnitt liksom möjligheten att välja mellan offentligt driven och privat driven verksamhet. Valfrihet förutsätter med andra ord företag och företagande. Precis som företag i andra branscher måste välfärdsföretag kunna göra vinst, återinvestera den eller dela ut vinsten till dem som riskerat sina pengar i aktiekapital. Privata välfärdsföretag kostar dessutom inte skattebetalarna mer än motsvarande offentligt drivna verksamheter.
I det fall möjligheten till vinst försvinner är risken stor att människors engagemang flyttar från välfärdsföretag till företagande i andra branscher. Resultatet blir att förnyelse och innovation inom välfärden försvinner. Den som ytterst blir lidande är medborgaren.
Det finns åtskilliga exempel på offentligt drivna verksamheter som har fått stänga på grund av exempelvis orimlig arbetsmiljö med konsekvensen att den som använder sig av tjänsten blir förflyttad till annan verksamhet. I det fall begränsningar av företagande inom välfärdssektorn minskar till följd av ökad reglering, exempelvis stopp för vinster, är risken stor att antalet företag minskar och därmed begränsas möjligheten att välja inom välfärden för medborgarna.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att trygga medborgarnas valfrihet inom välfärdssektorn?