av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
En av de största utmaningarna i svensk hälso- och sjukvård är fortfarande väntetider och tillgänglighet.
Varken i regeringsförklaringen eller i vårpropositionen nämns en enda konkret åtgärd och satsning för att fortsätta korta väntetiderna och öka tillgängligheten i vården. I stället angavs de viktigaste åtgärderna inom hälso- och sjukvården i regeringsförklaringen vara att införa obligatoriska nationella riktlinjer och att avskaffa skyldigheten att säkra patienternas fria vårdval. Det är fel väg att gå.
Den budget som beslutades gälla för år 2015 innehöll en fortsatt konkret satsning på att utveckla den så kallade kömiljarden i vården till en tillgänglighets- och samordningsmiljard. Det övergripande syftet var att fortsätta utveckla och premiera arbetssätt som systematiskt medför kortare väntetider och ökad tillgänglighet i vården.
Det är därför med stor förvåning som man kan konstatera att i överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting har det aktiva redskapet utveckling till tillgänglighets- och samordningsmiljard försvunnit, och man frångår det långsiktiga arbetet med att premiera och utveckla arbetssätt som systematiskt och metodiskt stärker patienters tillgänglighet. Det är en tydlig avsaknad av att den främsta prioriteringen även fortsättningsvis ska vara att korta väntetiderna och öka tillgängligheten i vården på ett prestationsbaserat sätt.
Den förbättring av väntetider som kömiljarden har inneburit är erfarenheter som måste tas till vara. År 2007 fick 25 procent av patienterna vänta mer än 90 dagar på operation i specialistvård. År 2014 var det 13 procent, enligt SKL. Trots detta visar internationella undersökningar att väntetider och köer fortsatt är svensk vårds största utmaning.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:
Vilka initiativ och konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att stimulera landsting och regioner att på ett prestationsbaserat sätt fortsätta ett metodiskt och systematiskt arbete i syfte att korta väntetiderna och öka tillgängligheten i vården?