Fråga 2014/15:498 Miljövänliga småskaliga vattenkraftverk som hotas av nedläggelse

av Sten Bergheden (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Något måste göras för att rädda den småskaliga vattenkraften. Många små miljövänliga vattenkraftverk på landsbygden är hotade.

Länsstyrelsernas bedömning har satt många kraftverksägare i en oerhört svår situation, som nu hotar miljövänlig vattenkraft.

Fram till nyligen har staten ansett verksamheterna lagliga, men de är nu enligt länsstyrelsernas bedömning olagliga.

Den småskaliga vattenkraften står för en stor del av den totala vattenkraftsproduktionen och finns runt om i landet. Ofta försörjer den gården eller företaget med elkraft och bidrar också till ett fungerande näringsliv på landsbygden.

Problemet är nu att många vattenkraftsägare tvingas söka nytt tillstånd för sin anläggning trots att den varit i drift under många år, och kostnaderna för detta är mycket höga. Kostnaderna kan landa på 1 miljon kronor. Detta är kostnader som är helt orimliga för den lilla miljövänliga verksamheten.

Detta riskerar att leda till att flera mindre elkraftsägare överväger att avsluta sin verksamhet, vilket skulle innebära att dessa mindre företag på landsbygden försvinner och att det med det försvinner miljövänlig elproduktion. Även kostnaderna för tillstånd för avveckling och för själva avvecklingen är i dag höga, vilket innebär att flera mindre elkraftsproducenter på landsbygden hotas av stora kostnader hur de än vänder sig och att många riskerar att gå i konkurs. Detta är ju helt orimligt. De har under kanske 100 år producerat miljövänlig el och drivit sitt företag på landsbygden, och nu riskerar de att få lägga ned en miljövänlig elproduktion.

Staten är ansvarig för de lagar och regler som finns, och också hur de statliga verken, länsstyrelserna och myndigheterna arbetar.

 

Vad avser klimat- och miljöministern att göra för att underlätta för och rädda den småskaliga och miljövänliga vattenkraftsproduktionen i landet?