Fråga 2014/15:492 Det ökade förtrycket på Kuba

av Maria Weimer (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 17 december 2014 meddelade USA och Kuba att de ämnar återupprätta de diplomatiska förbindelserna. Samtidigt meddelade USA att man lättar på handelsembargot och på de ekonomiska sanktionerna. Förhoppningen om en annan framtid började spira på Kuba. Många är vi som också hoppades på en ökad respekt för mänskliga fri- och rättigheter.

Utvecklingen pekar tyvärr på det motsatta. Den historiska upptiningen i relationen mellan USA och Kuba verkar ha skapat nya spänningar mellan ett samhälle som vill utvecklas ekonomiskt och den allt tuffare repression som Castroregimen gjort sig skyldig till efter den 17 december. Människorättsorganisationer vittnar om ett ökat förtryck mot oppositionen och ett växande antal arresteringar, som riktat sig bland annat mot organisationen Las Damas de Blanco.

I den utrikespolitiska debatten i februari i år framförde utrikesministern att en återupprättad bilateral dialog är en viktig komponent i regeringens engagemang för demokrati, mänskliga rättigheter och reformer på Kuba och den 8–10 maj besöker kabinettsekreterare Annika Söder landet. Folkpartiet utgår från att den ökade repressionen mot oppositionen kommer att stå högt upp på kabinettsekreterarens agenda i samtalen med såväl företrädare för den demokratiska oppositionen som den kubanska regimen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka besked kommer utrikesministern att genom kabinettsekreteraren avkräva företrädare för den kubanska regimen vad gäller frågan om det ökande förtrycket av oliktänkande på Kuba?