Fråga 2014/15:49 Folkliga protester och politisk oro i Burkina Faso

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 28 oktober i år utbröt omfattande protester runt om i Burkina Faso. Den utlösande faktorn var det styrande partiets CDP:s försök att ändra konstitutionen för att möjliggöra för den sittande presidenten Blaise Compoaré att ställa upp i det planerade presidentvalet 2015. Compoaré har varit president i landet sedan 1987, då han tog makten genom en militärkupp. Demonstranterna och oppositionen krävde Compoarés avgång och demokratiska reformer. Den 31 oktober avgick presidenten och landet styrs för tillfället av militären Isaac Zida. Militären har lovat att genomföra presidentvalet nästa år och att bara behålla makten under en övergångsperiod.

Burkina Faso står inför ett vägskäl. De starka folkliga kraven på demokratisering kan leda landet i en positiv riktning. Samtidigt har landets historia kantats av kuppförsök och militära ledare som bytt till civila kläder och behållit makten. Det är därför avgörande att omvärlden agerar.

Sverige har möjlighet att spela en viktig roll i Burkina Faso. Sverige har bedrivit ett uppskattat utvecklingsarbete i landet i över ett decennium och har en ambassad i Ouagadougou. I den senaste budgeten markerade regeringen tillsammans med Vänsterpartiet att Sverige ska fortsätta bedriva utvecklingssamarbete med Burkina Faso, och avbröt den utfasning som tidigare regering inlett.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ avser utrikesministern att vidta för att Sverige ska bidra till civilt styre och demokratisering av Burkina Faso?