Fråga 2014/15:484 Krisen vid Högskolan i Jönköping

av Annika Eclund (KD)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Stiftelsen Högskolan i Jönköping leds av en styrelse som tillsätts av regeringen. Efter en serie uppmärksammade händelser knutna till just stiftelsens styrelse har en akut förtroendekris uppstått. Såväl personal av olika kategorier vid högskolan som representanter för det regionala näringslivet har genom namnupprop respektive tidningsartiklar gett uttryck åt att förtroendet för stiftelsestyrelsen är förbrukat och hemställt hos regeringen om att byta ut hela styrelsen.

Högskolan i Jönköping har sedan sin tillkomst som stiftelsehögskola 1994 varit mycket framgångsrik. Framgången har i hög grad baserats på att de fackhögskolor som utgör högskolan har haft en långtgående autonomi och kunnat locka framstående forskare och studenter. Detta hotas nu genom en akut förtroendekris. Bakgrunden är bland annat att stiftelsehögskolans inriktning och uppbyggnad under senare år av stiftelsestyrelsen ändrats från fyra självständiga fackhögskolor till en hårt centraliserad högskola. Detta har skett utan förankring hos personalen, som vid flera tillfällen, i samband med arbetsmiljöundersökningar, visat att förtroendet för stiftelsestyrelsen är kraftigt underminerat. Den senaste fasen i denna process var när stiftelsestyrelsen i början av mars detta år beslöt att med minsta möjliga majoritet (röstsiffrorna 5-4 och med rektor som en inom majoriteten) avskaffa den regionala förankring fackhögskolorna dittills haft genom sina bolagsstyrelser. Makten över högskolan är nu samlad hos rektor som i princip ensam utgör styrelse i de fyra fackhögskolorna. Stiftelsestyrelseordföranden Lars Isaksson (S) och vice ordföranden lämnade i protest sina befattningar. Starka protester har hörts från personalen och det regionala näringslivet samt andra initierade. En valberedning har funnits under ordförandeskap av Agneta Bladh (S) men något fyllnadsval har inte kunnat äga rum därför att valberedningen inte har varit komplett. Den tidigare landshövdingen Lars Engqvist (S), som ingick i valberedningen, meddelade nämligen att han ansåg att hela styrelsen borde bytas ut och att han inte ställde sig bakom något fyllnadsval. Han lämnade därför valberedningen i protest. Således finns nu varken en fungerande stiftelsestyrelse eller en valberedning.

Eftersom regeringen har ansvar för stiftelsestyrelsens sammansättning är det regeringens ansvar att agera då styrelsearbetet havererar. I det läge som uppstått behövs en ansvarsfull och exceptionell åtgärd, nämligen att låta byta ut den kvarvarande stiftelsestyrelsen och nytillsätta hela styrelsen med personer som har goda förutsättningar att leda högskolan på ett väl fungerande sätt.

Min fråga till statsrådet är:

 

Kommer regeringen att hörsamma kraven från personalen vid Högskolan i Jönköping, det regionala näringslivet samt tidigare statsrådet och landshövdingen Lars Engqvist, om att byta ut hela styrelsen för stiftelsen Högskolan i Jönköping - eller kommer regeringen att ducka och smita från sitt ansvar?