Fråga 2014/15:482 Ekonomiskt stöd till PLO

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Den palestinska myndigheten PLO får sedan länge ett mycket generöst ekonomiskt stöd från den svenska staten, ett stöd som till och med har höjts av den nya regeringen. Detta trots att de inte ens får något ekonomiskt stöd från arabvärlden och trots att över 52 miljoner människor runt om i världen är på flykt.

Det mest fundamentala om man på ett fredligt sätt önskar lösa en konflikt är att i lugn och ro sätta sig vid ett förhandlingsbord. Detta är något som palestinier åtskilliga gånger vägrar att göra och trots det får de årligen miljardbelopp i bistånd.

I Osloavtalet mellan PLO och Israel som slöts 1993 ställdes krav på att PLO ändrade de artiklar i den palestinska nationella stadgan som förnekade Israels rätt att existera. Flera av dessa togs officiellt bort fem år senare men samma nationella stadgas krav finns än i dag kvar på en rad olika officiella myndighetssidor för den palestinska myndigheten.

Det finns således också exempel på hur man i palestinska skolböcker systematiskt raderar judiska och israeliska kopplingar till landet. Man skriver att ”Levanten består numera av staterna Palestina, Jordanien, Libanon och Syrien” utan att ens nämna Israel. På officiella facebooksidor finns bilder där elever ritar kartor över Palestina och Israel existerar inte över huvud taget. Myndighetssidor har vid ett flertal tillfällen även publicerat bilder och texter på Adolf Hitler som framstår som en förebild och antisemitismen är i många fall påtaglig.

Det hat som lärare tvingar på unga skolbarn är naturligtvis sanktionerat av den palestinska myndigheten. Avståndstaganden från terrorism och extremism från myndighetens sida tycks främst handla om att få rätt till ekonomiska medel snarare än att närma sig en tvåstatslösning där fred råder. Dåd mot judar har vid ett flertal tillfällen dessutom belönats av den palestinska myndigheten, och fångar som begått massmord har frigivits av Israel som ett försök att tillfälligt lösa infekterade konflikter.

För att vara tydlig innebär detta stöd också en bortprioritering av hjälp till de mest nödställda flyktingarna, som på grund av terrorväldet i Syrien och Irak flytt till exempelvis Turkiet, Jordanien och Libanon.

Med hänvisning till ovanstående önskar jag därför att statsrådet Isabella Lövin svarar på följande:

Hur kan statsrådet och regeringen försvara att Sverige eller EU bidrar till konflikten i Israel genom att sända biståndspengar till PLO och är det verkligen viktigare än stöd till de hårdast utsatta i FN:s flyktingläger?