av Elisabeth Svantesson (M)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Den humanitära katastrof som just nu drabbar det syriska folket saknar motstycke i modern tid. Kriget fortsätter att driva många människor på flykt. Syriens grannländer är också hårt prövade, vilket gör att allt fler nu söker sig vidare till Europa.
Migrationsverkets senaste bedömning är att kriget i Syrien kommer att pågå med oförminskad styrka under de närmaste två åren. Drivkrafterna för syrier att lämna landet och regionen bedöms förbli mycket starka, och den syriska asylmigrationen till Sverige väntas vara fortsatt hög kommande år. I den nya prognosen räknar Migrationsverket med mellan 80 000 och 105 000 asylsökande nästa år, vilket är en stor höjning jämfört med föregående prognos.
Sverige ska fortsätta att vara ett öppet land och erbjuda skydd åt dem som behöver. Men fler EU-länder måste nu axla samma ansvar som Sverige och erbjuda skydd åt dem som har drabbats av kriget i Syrien.
I dag tar nio medlemsstater i EU emot 90 procent av alla asylsökande. Den politiska viljan bland de andra medlemsstaterna att erbjuda skydd åt asylsökande från bland annat Syrien måste öka, men den viktigaste solidaritetsåtgärden är att alla måste leva upp till redan befintlig lagstiftning. Bedömningar och avgöranden ska harmoniseras. Lika fall ska bedömas lika, oavsett i vilket av EU:s 28 länder som ansökan har lämnats in. Ett väl fungerade gemensamt europeiskt asylsystem är en förutsättning för att fler personer som söker skydd i Europa också får beskydd.
På vilket sätt avser justitie- och migrationsministern att verka inom EU för att förmå samtliga medlemsstater att tillämpa det befintliga gemensamma regelverket för asylmottagning?