Fråga 2014/15:46 Bostäder för asylsökande och nyanlända

av Elisabeth Svantesson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverket räknar i sin nya prognos med mellan 80 000 och 105 000 asylsökande nästa år. Till stor del beror ökningen på att många människor nu flyr kriget i Syrien. Hundratusentals människor har dödats och ingen lösning på konflikten är i sikte. UNHCR räknar med att antalet flyktingar som har lämnat landet kommer att ha ökat till över 4 miljoner i slutet av året. Detta får konsekvenser även i vårt land. Fler söker skydd i Sverige och detta ställer krav på vårt mottagande och arbete med bosättning av asylsökande och nyanlända.

Många kommuner tar stort ansvar när det gäller mottagande av asylsökande. Kommunerna har bland annat ansvar för att med kort varsel erbjuda asylsökande barn skolgång. Det är angeläget att ansvaret för asylsökande delas av fler kommuner i vårt land.

Eftersom det i dag är stor brist på bostäder för nyanlända blir många kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden i stället för att flytta till en kommun. Detta leder till att Migrationsverket måste upphandla ännu fler tillfälliga anläggningsboenden för asylsökande. Förutom att de tillfälliga boendena är betydligt dyrare än ordinarie boenden leder detta till att nyanländas etablering fördröjs, vilket är olyckligt inte minst ur integrationssynpunkt. Antalet asylsökande är även fortsättningsvis stort, vilket gör att väntetiderna på anvisad bosättning riskerar att bli mycket långa.

Den tidigare alliansregeringen införde – från och med i år – ett prestationsbaserat system som ger högre ersättningar till kommuner som tar ett större ansvar. Dessutom tillsattes två samordnare med uppgift att åstadkomma ett jämnare mottagande i landets kommuner. En fråga som lyftes fram av den tidigare regeringen var också att Migrationsverket ska kunna driva anläggningsboenden i egen regi. Det kommer – utifrån dagens prognoser – att krävas ännu mer för att få ett bättre mottagande av de asylsökande och för att ge bättre förutsättningar för kommunerna. Det måste till långsiktiga lösningar för kommunerna och för människorna som kommer.

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta för att avhjälpa denna akuta situation vad gäller boende för asylsökande och nyanlända?