av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Alliansregeringen införde den 1 januari 2011 patientsäkerhetslagen. Syftet var att främja en hög patientsäkerhet inom all hälso- och sjukvård. En grundläggande regel i denna lag är att vårdgivaren alltid har en skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Det är därför oroande att läsa i Socialstyrelsens nya lägesrapport för 2015 inom patientsäkerhetsområdet att skillnaderna är stora mellan de olika landstingen och regionerna. Det gäller exempelvis vårdrelaterade infektioner och trycksår. Det tyder enligt Socialstyrelsen på att fler skador kan förhindras med rätt behandling.
Vårdrelaterade infektioner är den vanligast förekommande vårdskadan. Den ligger kvar på oförändrat hög nivå sedan den förra utvärderingen. Skillnaderna är oacceptabelt stora. I det landsting som har bäst utfall drabbas 5 procent av denna typ av vårdskada, medan det i landstinget med sämst utfall är hela 13 procent av patienterna som drabbas.
De stora skillnaderna mellan olika landsting och regioner visar enligt Socialstyrelsen att bland annat det förebyggande arbetet måste vidareutvecklas.
Det är därför oroande att konstatera att vänsterregeringen i sina förslag till riksdagen inte fullföljer det långsiktiga strategiska arbete med patientsäkerhet som alliansregeringen inledde och därtill inte föreslår resurser för att göra det möjligt.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:
Varför avser inte statsrådet att fortsätta det långsiktiga strategiska arbete kring patientsäkerhet som alliansregeringen påbörjat, och varför tas resurser bort från denna långsiktiga satsning?