Fråga 2014/15:454 Östlig förbindelse

av Sofia Fölster (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Stockholm växer med ca 40 000 invånare varje år, vilket sätter en enorm press på infrastrukturen i och kring staden. Vi behöver bygga ut och modernisera befintliga huvudleder och fortsätta arbetet med att komplettera en ringled kring Stockholm. Den del av ringleden som saknas är en östlig förbindelse som skulle sträcka sig mellan Norra länken vid Norrtull och Södra Länken vid början av Värmdöleden.

Alliansregeringen avsatte förra året 2 miljarder för en utredning kring bygget av en östlig förbindelse i Stockholm. Riksdagen har nu tydliggjort sitt ställningstagande genom att tillkännage som sin mening att regeringen bör pröva förutsättningarna för olika finansieringslösningar för en östlig förbindelse. Därutöver ska regeringen till nästa år arbeta fram en ny infrastrukturproposition, vilket ytterligare aktualiserar frågan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att beakta riksdagens tillkännagivande angående en östlig förbindelse och kommer regeringen att inkludera en östlig förbindelse i den kommande infrastrukturpropositionen?