Fråga 2014/15:452 Rekrytering av familjehem

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

De flesta barn lever i omtänksamma och kärleksfulla hem. Samtidigt lever många barn under miserabla omständigheter med föräldrar som är oförmögna att ta hand om dem på grund av missbruk, psykisk ohälsa eller tuffa ekonomiska omständigheter. Enligt SKL har också många av landets kommuner svårt med rekryteringen av familjehem till dessa utsatta barn.

Som tur är finns det eldsjälar som öppnar både sina armar och sina hem för utsatta barn.

Dock kan tillvaron bli ganska smärtsam för familjehemsplacerade barn som inte längre lever med sina biologiska föräldrar. För att hantera det ställs ofta höga krav på familjehemsföräldrarna.

Trots att många lättnader redan har gjorts för barnen och familjehemmen finns mycket kvar att göra.

Liksom normala föräldrar ska även familjehemsföräldrarna kunna täckas av sjuk- och föräldrapenning, semesterersättning, tjänstepension och så vidare. Ofta är det just denna ekonomiska snedfördelning som gör det svårt att behålla och att rekrytera familjehem.

Utöver detta finns det ett fortsatt behov av förbättrad utbildning för familjehemmen, förbättrad nationell samordning, bättre evidensprövning och bättre stöd till kommunerna från staten och Socialstyrelsen.

Idén med nationella insatser finns i delbetänkandet som lämnades av den så kallade LVU-utredningen i början av 2014. Där lämnas förslag för utveckling av familjehemsvården som bland annat innefattar insatser på nationell nivå för att underlätta rekrytering av familjehem samt inrättande av ett nationellt centrum för familjehemsvård. Förslagen bereds tydligen i Regeringskansliet. 

I september 2014 meddelade regeringen att man hade beslutat att tillsätta en nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården. Den nationella samordnaren tillträdde den 1 november 2014.

Enligt riksdagens utredningstjänst har samordnaren uttryckt att frågan om rekrytering av familjehem kommer att vara mycket levande i arbetet med uppdraget och central i kommande diskussioner med kommunerna, vilket är mycket glädjande. Det verkar alltså finnas starka strävanden hos regeringen att öka möjligheterna till rekrytering av familjehem. 

Jag är övertygad om att regeringen är enig med oss moderater om att alla utsatta barn ska kunna växa upp i stabila miljöer hos familjehemsföräldrar. Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att påskynda rekryteringen av familjehem för utsatta barn i Sverige?

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att påskynda att LVU-utredningen blir klar?