Fråga 2014/15:45 Hantering av Migrationsverkets prognos för 2015

av Finn Bengtsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverket har för regeringen presenterat en ny prognos för antalet asylsökande i Sverige och som nu beräknas uppgå till 95 000 personer under nästa år. Detta är hela 16 000 fler personer än vad Migrationsverket räknade med i sin prognos dessförinnan.

Vi har glädjande nog en bred parlamentarisk samsyn om en generös migrations- och flyktingpolitik i vårt land. För att betona detta uttryckte tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt under sommaren 2014 att svenska folket skulle ”öppna sina hjärtan” nu när prognoserna från Migrationsverket föreföll att öka tillströmningen av asylsökande till Sverige. Med detta avsåg han att ekonomiska resurser och praktiska åtgärder för att lösa en ökad flyktingström till Sverige tydligt skulle prioriteras.

Med Migrationsverkets senaste omfattande uppskrivning av prognosen för vårt asylmottagande under 2015, är det därför naturligt för mig att fråga migrationsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att garantera att det förväntade svenska asylmottagandet fortsatt kommer att fungera på ett ansvarsfullt sätt.