av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Nära nog var tionde patient drabbas av en vårdskada. Det är helt oacceptabelt. Det orsakar onödigt lidande för patienterna och därtill onödiga vårdkostnader. I rapporten Patientsäkerhet lönar sig beräknar man att vårdskadorna kostar mellan 6 och 8 miljarder kronor per år och drygt 1 miljon extra vårddagar. Det är för många som drabbas i onödan.
Alliansregeringen införde patientsäkerhetslagen den 1 januari 2011. Syftet var att främja en hög patientsäkerhet inom all hälso- och sjukvård. Ett grundläggande krav i denna lag är att vårdgivaren alltid har en skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Det är därför oroande att läsa i Socialstyrelsens nya lägesrapport för 2015 inom patientsäkerhetsområdet att skillnaderna är stora mellan de olika landstingen och regionerna. Det gäller exempelvis vårdrelaterade infektioner och trycksår. Det tyder, enligt Socialstyrelsen, på att fler skador kan förhindras med rätt behandling.
Vårdrelaterade infektioner är den vanligast förekommande vårdskadan. Den ligger kvar på oförändrat hög nivå sedan den förra utvärderingen. Skillnaderna är oacceptabelt stora. I det landsting med bäst utfall drabbas 5 procent av denna typ av vårdskada medan det i landstinget med sämst utfall är hela 13 procent av patienterna som drabbas.
Det är samtidigt mycket glädjande att de allvarligaste vårdskadorna har minskat i jämförelse med hur situationen var när den förra studien presenterades 2008. Det är bra att patientsäkerhetslagen bidragit till att sätta fokus på patienternas säkerhet, samtidigt måste arbetet med att bekämpa vårdskador vidareutvecklas.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:
Står statsrådet Gabriel Wikström bakom alliansregeringens långsiktiga patientsäkerhetsarbete och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta omedelbart för att minska antalet vårdskador?