Fråga 2014/15:447 Bostadsbyggande på regementsorter

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sedan många år tillbaka förser Stiftelsen MHS-Bostäder Försvarsmaktens personal med möjligheten att hyra bostäder. Från början gällde det främst de som studerade vid Försvarshögskolan i Stockholm, men man har i dag ett uppdrag att fungera som ett övergångsboende för GSS och har nu verksamhet i stora delar av Stockholmsområdet.

Så sent som i januari i år invigde försvarsminister Peter Hultqvist 111 nya hyreslägenheter i MHS-Bostäders regi placerade i Kungsängen. Försvarsministern uttryckte då vikten av att soldater får tillgång till bra bostäder och att det kan vara svårt att lösa detta på den öppna marknaden när bostadssituationen i huvudstaden är så ansträngd.

Det finns flera platser i landet där Försvarsmakten utbildar soldater och sjömän och där bostadsköerna är långa. I exempelvis Luleå, som har en omfattande militär närvaro, ska soldater konkurrera med både allmänheten och en stor grupp studenter när det gäller ett alltför litet antal bostäder. Staten borde kunna ta ansvar även för dessa soldaters situation. Bristen på bostäder riskerar annars att försvåra Försvarsmaktens rekryteringsmöjligheter på orter som Luleå.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser försvarsministern att verka för att Stiftelsen MHS-Bostäder får ett utökat uppdrag eller på annat sätt agera för att förbättra tillgången till bostäder för soldater och sjömän som genomför GSS-utbildning på orter där bostadssituationen är ett uppenbart rekryteringshinder även när dessa ligger utanför Stockholmsområdet?