Fråga 2014/15:444 Regeringens initiativ med anledning av flyktingtragedierna i Medelhavet

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

 

Att människor flyr från den afrikanska kontinenten och att många drunknar på sin väg över Medelhavet är dessvärre något vi sett i flera år. Den senaste fartygskatastrofen är bara ett i raden av tragiska exempel.

Så sent som förra året diskuterades i ministerrådet för inrikes- och rättsliga frågor förslag från kommissionen för att förhindra sådana händelser. Den svenska regeringen ansåg då att ett väl fungerande europeiskt asylsystem där alla medlemsländer lever upp till den gemensamma lagstiftningen är bästa sättet att förbättra situationen.

Justitie- och migrationsministern har med anledning av förra veckans händelser tillsammans med utrikesministern uttalat att ”EU-kommissionen och Europeiska rådet behöver ta initiativ till att EU:s Tritonoperation förstärks. Om inte EU förmår ta initiativ bör de enskilda länderna göra det. Sverige är berett att snabbt bidra med resurser från Kustbevakningen”.

Justitie- och migrationsministern har vidare uttalat att han kommer att lyfta fram frågorna i samband med ett möte i ministerkretsen.

Min fråga till justitie- och migrationsministern är:

 

Vilka konkreta initiativ kommer Sverige att föreslå och ta med anledning av flyktingsituationen runt Medelhavet?