Fråga 2014/15:442 Miljardlöften som är miljoner

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

"Äldreomsorgsbluffen". Det är svårt att inte benämna vänsterregeringens försök att framställa ”satsningen” på 2 miljarder kronor i äldreomsorgen på något annat sätt, då den egentligen handlar om miljoner.

 

Innevarande år omfattar satsningen när plus och minus är sammanräknade 60 miljoner kronor. Det ska täcka regeringens så kallade satsning på 2 500 fler undersköterskor i äldreomsorgen. Vad man inte talar om är att finansieringen sker genom att man samtidigt tar bort 940 miljoner kronor från äldreomsorgen. Nedskärning på nästan en miljard, eller snällare uttryckt omfördelning. 

 

Det betyder i verkligheten att den beslutade satsningen i alliansbudgeten 2015 gällande demensplanen, måltidslyftet för äldre, äldreboendegarantin samt satsningen på kompetensutvecklingen för äldreomsorgens medarbetare och chefer uteblir. Detta drar vänsterregeringen ned på, men det vill man inte tala om eller stå för.

 

Varför dessa besparingar? Kvalitetsarbetet måste fortsätta, strukturerat, målinriktat och systematiskt samt långsiktigt.

 

Vilka löner kommer summan 60 miljoner kronor att  räcka till, fördelat över hela landet för 2 500 fler undersköterskor? Det är en finansiering som inte går ihop. Detta samtidigt som återgången till kraftigt höjda avgifter för att anställa unga räknas in i kalkylen. Förslaget är inte genomtänkt och långsiktigt hållbart. Det är bekymmersamt och synd, då alliansregeringens långsiktiga välfärdssatsning nu avbryts, trots att utmaningarna kvarstår.

 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansministern:

 

 

Vilka konkreta åtgärder avser finansministern att vidta för att säkerställa att satsningarna på äldreboendegaranti, måltidslyft, demensplan och kompetensutveckling genomförs i år och även åren därefter, för att fortsätta det nödvändiga och långsiktiga kvalitetsarbetet för äldre?