av Sten Bergheden (M)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Lantbruket är en hårt olycksdrabbad sektor. Olyckstalen inom lantbrukssektorn i Sverige är relativt sett två tre gånger högre än i till exempel byggsektorn eller transportsektorn. Enligt Arbetsmiljöverket (2012) finns det ca 90 800 arbetsställen inom jordbruket.
Belastningsskador är de vanligaste hälsoproblemen bland lantbrukare. Det är fler lantbrukare som söker läkare för besvär med handleder och rygg än i andra yrkesgrupper. Även stress och utbrändhet förekommer ofta inom yrkeskåren. Olyckorna inom lantbruket drabbar såväl dem som arbetar i näringen som familjemedlemmar och besökande.
Trots omfattande arbetsmiljölagstiftning och informationsarbete de senaste åren har lantbruket hela tiden varit en olycksdrabbad näring.
Lantbruket har under lång tid haft en för låg lönsamhet som säkert har bidragit till att många har arbetat för hårt för att kunna behålla sitt företag och i många fall utan att ta hänsyn till sin hälsa. Lönsamheten måste upp för det svenska lantbruket så att man vid arbetstoppar och vid behövlig ledighet har råd att ta in extra personal eller tillfällig personal under tiden.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Vad avser statsrådet att göra för att minska arbetsskadorna och den ibland för höga arbetsbelastningen inom jord- och skogsbruket?