Fråga 2014/15:435 Löftesbrott om ideella organisationers välgörenhet

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det senaste i den långa raden av löftesbrott från regeringen handlar återigen om huruvida ideella organisationers secondhandbutiker ska behöva betala moms, en gång till på redan beskattade varor. Finansminister Magdalena Andersson har så sent som den 19 februari till SVT:s Rapport lovat följande: ”Vi vill inte ha pengarna som föreningarna betalar in. Vi vill i stället stödja sektorn.” Hon räknade själv med att problemet skulle vara ur världen senast under våren. 

Nu, den 16 april, framstår det som att detta löfte tyvärr redan är brutet. Det nya beskedet som gavs vid ett möte på Finansdepartementet den 15 april mellan departementsledningen hos finansministern och nätverket Ideell second hand med representanter från Röda Korset, Stadsmissionen och Myrorna var att momsen ska betalas i år. Därtill verkar det inte finnas något färdigt förslag för hur detta ska lösas långsiktigt. Tiden går, ideella verksamheter som bedriver viktiga humanitära insatser får ingen arbetsro och behövande drabbas. 

Vid föregående möte i februari mellan Finansdepartementet och det ideella nätverket hänvisade regeringen till EU-regler för att motivera beslutet att momsen ska betalas. Verkligheten är nu att EU-kommissionen har lagt ned ärendet eftersom den inte anser att det sker någon snedvridning av konkurrensen. Detta är helt logiskt eftersom det inte finns någon motsvarighet till ideella verksamheters försäljning av skänkta begagnade och sedan tidigare beskattade varor. När ska dessa viktiga ideella verksamheter som varje dag utför ett viktigt arbete och engagerar många frivilliga få arbetsro? 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder avser finansministern att vidta för att säkerställa att ideella organisationers secondhandbutiker, varken i år eller senare, ska behöva betala moms på försäljningen av skänkta och tidigare beskattade varor?