Fråga 2014/15:432 Åtgärder mot att rastplatser blir boplatser

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Trafikverket har enligt uppgifter infört ett maxstopp på två timmar på Sickelsta rastplats längs E20 nära Kumla. Problemet är att ett antal förare i perioder mer eller mindre har bosatt sig på rastplatsen.

Att vissa förare/åkerier bosätter sig på en rastplats och därmed hindrar dem som måste ha tillfällig rast eller nattvila att stanna till är inte acceptabelt och måste åtgärdas.

Detta skapar ju nu också stora problem för ett antal åkare, som nu inte kan stanna och ta sin nattvila på denna rastplats.

Regeringen måste nu se över vad man kan göra så att inte rastplatser utmed våra vägar blir boplatser i stället för rastplatser för åkerinäringen. Risken är stor att fler rastplatser i så fall stängs av för nattvila, och det kommer att drabba den seriösa åkerinäringen mycket hårt.

 

Vad tänker statsrådet vidta för åtgärder så att rastplatserna utmed våra vägar även fortsättningsvis kan användas som rastplatser och för tillfällig nattvila för förare och inte blir boplatser som därmed stängs av som öppna rastplatser?