Fråga 2014/15:408 Förföljelsen av hazarerna i Afghanistan, Pakistan och Iran

av Tina Acketoft (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Hazarer är en etnisk grupp som bor främst i Afghanistan, Pakistan och Iran. De har under en mycket lång tid varit utsatta för diskriminering, våld och mord – baserat på deras etniska tillhörighet. Under en period verkade situationen förbättras något men under 2015 har våldet tagit ny fart, nu senast med en serie kidnappningar av hazarer i Afghanistan. Inte heller denna gång har våldet lett till några åtgärder, i stället råder bara tystnad från regeringen i Kabul.

Situationen är nu akut då kidnapparna via medierna meddelat att man kommer att avrätta hazarerna om inte regeringen tillmötesgår kidnapparnas krav – hittills utan någon synbar reaktion från regeringen. Hazarernas situation är också utsatt i Pakistan och Iran – med samma brist på engagemang från myndigheterna.

Med anledning av ovanstående frågar jag utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att tydliggöra den svenska regeringens position rörande mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter i fallet med hazarerna, och för att tydligt påpeka de afghanska, pakistanska och iranska myndigheternas skyldigheter att upprätthålla skyddet för alla sina medborgare?