Fråga 2014/15:406 Matförsörjningen för de svenska soldaterna i Mali

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt uppgifter i medierna så finns det allvarliga brister när det gäller livsmedelsförsörjningen till den svenska FN-styrkan i Mali. Såväl militärerna i underrättelseförbandet som ingenjörssoldaterna som arbetar med att bygga färdigt förlängningen vittnar om viktminskning, minskad muskelmassa och om att de tillgängliga dagsransonerna inte är tillräckliga för att stilla hunger och hjälpa till att upprätthålla en fullgod fysik.

För en svensk soldat i tjänst under övning på hemmaplan tilldelas en dygnsranson omfattande ca 3 600 kalorier. I Mali är dygnsransonen hälften, trots mycket krävande klimat och arbetsuppgifter.

Enligt uppgift så finns det inte heller tillgång till någon form av mat efter kl. 18.00, trots att många soldater går av sina arbetspass långt senare än så.

Stämmer beskrivningarna så är situationen helt oacceptabel. Även om det är FN som ansvarar för råvaruförsörjning till det kök som servar de svenska trupperna så måste den svenska Försvarsmakten och ytterst också regeringen ta ansvar för att detta fungerar. Räcker inte de livsmedel som FN levererar måste vi från svenskt håll se till att dessa kompletteras på annat sätt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att se till att matförsörjningen till den svenska FN-styrkan i Mali fungerar på ett bättre sätt än i dag?