Fråga 2014/15:405 Matförsörjningen till den svenska FN-styrkan i Mali

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Många är vi som blivit upprörda över de uppgifter som framkommit om att den svenska FN-styrkan i Mali har stora problem när det gäller livsmedelsförsörjningen. Det handlar inte om små problem, utan de tilldelade portionerna rapporteras vara så kalorifattiga att det både påverkar soldaternas fysik och leder till att soldater som ägnar dagarna åt hård fysisk aktivitet tvingas lägga sig hungriga. Enligt uppgift så innehåller den av FN tilldelade dagsransonen endast 1 800 kilokalorier, vilket enligt experter på området endast är hälften av vad en aktiv soldat kan tänkas behöva. Allvarligt är också att soldaterna inte har tillgång till mat efter kl. 18.00, trots att många går av sin tjänstgöring långt senare på kvällen eller natten än så.

Detta är en helt oacceptabelt. De svenska kvinnor och män som deltar i utlandstjänst ska få tillgång till de matransoner som de behöver för att klara av att utföra sina uppgifter och upprätthålla sin fysik. Man måste också ta hänsyn till de individuella behoven hos varje soldat. En person som är två meter lång behöver självklart fler kalorier än någon som är kortare.

Chefen för Malistyrkan, överstelöjtnant Carl-Magnus Svensson, går i detta läge ut och kallar matbristen för ett lyxproblem och att det svenska förbandet inte kan kräva mer mat än andra FN-förband i Timbuktu. Ett sådant uttalande är inte bara nonchalant utan tyder också på att man inte är beredd att ta det ansvar som krävs för att förbättra situationen. Om inte Försvarsmakten klarar av att lösa detta så måste man agera från regeringens sida.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Delar försvarsministern åsikten att bristen på mat för de svenska soldaterna i Mali är ett lyxproblem eller avser han att vidta åtgärder för att förbättra situationen?