Fråga 2014/15:403 Säkerhetspolisens möjlighet att inhämta underrättelseinformation

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen har aviserat förslag som förhoppningsvis ska landa i att Sverige kriminaliserar resande till områden för att begå terroraktioner. Detta är också en direkt följd av en resolution som FN antog i september 2014. Folkpartiet har presenterat förslag som också innebär att det måste ske en skärpning i synen på terrorister, och vi vill införa en kriminalisering av resor i straffskalan. Regeringen har mot bakgrund av detta tillsatt en utredning som ska studera hur FN-resolutionen kan implementeras i svensk lagstiftning.

Folkpartiet vill peka på vissa brister i regeringens direktiv till utredaren. Det gäller exempelvis uppdraget att studera effekterna och konsekvenserna av resolutionen för myndigheter som Säkerhetspolisen och deras framtida möjligheter att arbeta effektivt mot terrorism. Utredaren har heller inget uttalat uppdrag att föreslå åtgärder som skulle kunna kompensera underrättelsearbetet om det finns en risk att man tappar möjligheten att inhämta underrättelseinformation genom Försvarets radioanstalt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att Säkerhetspolisen även i fortsättningen kan inhämta information genom metoden signalspaning?