Fråga 2014/15:394 Den nya gymnasieutredningen

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Regeringen meddelade nyligen vid en presskonferens att man tillsätter en utredare som ska se över gymnasieskolans program, utredningen En attraktiv gymnasieutbildning för alla. Dels gäller det frågan om obligatorium, dels gäller det om allmän högskolebehörighet på samtliga nationella program, inklusive de yrkesförberedande programmen. Den nuvarande gymnasiereformen trädde i kraft höstterminen 2011 och de första eleverna i detta upplägg tog studenten sommaren 2014.

Bakgrunden till att den dåvarande alliansregeringen gjorde om gymnasiet var att man ville minska avhoppen, öka genomströmningen och inte minst stärka kopplingen på de yrkesinriktade programmen till arbetslivet genom ökat inslag av praktiska moment och lärlingsutbildningar.

Statsrådet Aida Hadzialic (S) aviserade vid presskonferensen ett par områden som särskilt ska belysas. Likalydande förslag är föremål för behandling i riksdagens utbildningsutskott och kammare. När riksdagens utskott har diskuterat frågor kring obligatorium eller krav på allmän högskolebehörighet på yrkesprogrammen har en majoritet i riksdagens utskott avvisat regeringspartiernas förslag.

Mot bakgrund av att den nuvarande gymnasiereformen relativt nyligen trädde i kraft samt att utbildningsutskottet avvisat regeringspartiernas planer inom gymnasieskolan blir frågan:

 

Vad vill statsrådet och regeringen uppnå med tillsättningen av denna nya gymnasieutredning?