Fråga 2014/15:390 Arbetsförmedlingen och 90-dagarsgarantin

av Elisabeth Svantesson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsförmedlingen gör i sitt budgetunderlag för 2016–2018 bedömningen att en 90-dagarsgaranti skulle kosta betydligt mycket mer än vad regeringen har avsatt i sin budget för 2015. Det rör sig om skillnader på flera miljarder per år. Att skillnaden mellan regeringens och Arbetsförmedlingens bedömningar är så stor är anmärkningsvärt. Det tyder på att regeringen inte haft tillräckligt underlag när man lagt fram budgetpropositionen. 

Ur Arbetsförmedlingens budgetunderlag framgår att om 90-dagarsgarantin införs, men Arbetsförmedlingen inte tilldelas ytterligare medel, kommer myndigheten att behöva göra kraftiga omprioriteringar. Det skulle kunna innebära minskade resurser för att arbeta med exempelvis jobb- och utvecklingsgarantin och sökande som riskerar långvarig arbetslöshet. Det kan också få som följd att myndigheten tvingas dra ned på ambitionsnivån i förnyelsearbetet.

 

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern. Vilka slutsatser drar ministern av Arbetsförmedlingens bedömning inför kommande budget?