Fråga 2014/15:389 Situationen i Yarmuk

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under påskhelgen kom alarmerande rapporter om att extremistgruppen IS/Daesh tagit över stora delar av området Yarmuk i Syrien. Yarmuk är sedan 1957 ett flyktingläger för palestinska flyktingar. När kriget i Syrien bröt ut fanns över 112 000 flyktingar i lägret. På grund av strider, sinad humanitär hjälp och hungersnöd har stora delar av befolkningen tvingats på flykt igen.

Yarmuk har nu varit belägrat i nästan två år, och de runt 18 000 civila som tros vara kvar i lägret är fast mellan stridande grupper. Chefen för UNRWA, FN-organet för palestinska flyktingar, Pierre Krähenbühl beskrev situationen som desperat och extrem, efter att han haft en genomgång för FN:s säkerhetsråd om det humanitära läget.

Situationen för flyktingarna i Yarmuk har varit svår under en längre tid, och FN vädjar om en humanitär korridor för att dessa 18 000 civila ska kunna ta sig ut från området. Det är nu avgörande att omvärlden reagerar och agerar.

Med anledning av den desperata situationen i Yarmuk vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i FN och EU, ska säkerställa att humanitär rätt respekteras och att humanitär hjälp ska kunna nå fram till Yarmuk i Syrien?