Fråga 2014/15:387 En feministisk regering utan feministiskt perspektiv

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Inom den offentliga sektorn ses ofta arbetet som ett kall. Vid Dagens Samhälles prisutdelning för välfärdens viktigaste kvinnor stod kvinnors jobb i fokus. En kvinna från ett privat vårdföretag yttrade: ”Man tittar på oss som om vårt ledarskap vore mindre värt än på exempelvis Saab.”

I många sammanhang lyfts betydelsen av att prata gott om den egna verksamheten ofta upp liksom vikten av att vara stolt över sitt jobb, att lyfta fram det som fungerar bra och företagets goda resultat. Självklart är inte detta ekvivalent med att sopa problem under mattan och låtsas som att de inte finns. Vid nämnda event upprepades vikten av att öka attraktiviteten för att arbeta inom välfärden vid många tillfällen. Priser delades vid ceremonin ut till såväl välfärdsföretag som kommuner och landsting. Gemensamt för samtliga pristagare var att de talade om vikten av kvalitet i verksamheten och att de såg detta som den stora utmaningen inför framtiden.

Skattefinansierade verksamheter finns inte enbart inom välfärden utan också inom ett stort antal andra verksamheter, exempelvis läkemedelsindustrin, producenter av medicinteknisk utrustning, bygg- och anläggningsföretag verksamma inom infrastruktur för att nämna några affärsområden.

 

Med anledning av ovanstående undrar jag vilka åtgärder statsrådet Åsa Regnér avser att vidta för att kvinnor och män ska ha möjlighet att utvecklas i yrkeslivet och för att de personer, oftast kvinnor, som är verksamma inom välfärden ska ha möjlighet att starta och driva företag utifrån samma förutsättningar som andra företagare vilka levererar varor och tjänster finansierade via skattemedel.