Fråga 2014/15:385 Ägarprövningsutredningens uppdrag

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I den socialdemokratiska retoriken betonas ägarformen som avgörande för kvaliteten. Tyvärr har detta medfört att diskussionen om kvalitet inom välfärden fått slagsida, och andra kriterier glöms bort eller förringas.

Civilminister Ardalan Shekarabi och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade i en gemensam artikel på DN Debatt den 5 mars att en utredning om vinster i välfärden ska tillsättas. Under valrörelsen uttalade Jonas Sjöstedt att det skulle bli slut på dem som ”ville leka affär”.

Mycket har sagts i debatten om vinst i välfärden. I stort sett samtliga argument mot vinst i välfärden har motbevisats genom seriösa utredningar. Det finns också åtskilliga exempel på kommunalt drivna verksamheter som inte möter rimliga kvalitetskrav.

För att öka kvaliteten i välfärden och för att välfärden ska utvecklas så att den motsvarar morgondagens behov behövs en seriös och nyanserad debatt. Frågan om kvalitet i välfärden har många dimensioner, och metoderna för att mäta nöjdhet, kvalitet, kostnadseffektivitet och mycket mer behöver belysas.

 

Jag vill därför fråga statsrådet Ardalan Shekarabi följande. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Ägarprövningsutredningen ska handla om kvalitet i verksamheten och inte baseras på Vänsterpartiets tanke om att ”leka affär”?