Fråga 2014/15:382 Utveckling av kvaliteten inom äldreomsorgen

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Alliansregeringen gav år 2008 Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra årliga nationella brukarundersökningar, detta i syfte att ur brukarens perspektiv följa upp hur kvaliteten utvecklas inom äldreomsorg och hemtjänst för äldre – allt för att Sverige ska fortsätta att vara ett av de allra bästa länderna att åldras i.

Att öppet och transparent följa upp, granska och utvärdera ger värdefullt mervärde ur flera perspektiv, inte minst för brukare och anhöriga. Dessutom ges det nödvändiga och stora utvecklingsmöjligheter. Ett sätt att höja kvaliteten är att använda de nationella brukarundersökningarna på ett systematiskt sätt. Genom att identifiera vilka områden som är viktigast att förbättra för att höja de äldres upplevda kvalitet.

Nu är frågan om vänsterregeringen tänker fortsätta kvalitetsarbetet att mäta de faktiska resultaten och underlätta aktiva val, eller om man tänker falla tillbaka på en politik byggd på ideologiska förtecken där det viktigaste förefaller vara vem som utför hemtjänsten eller äldreomsorgen.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet Gabriel Wikström att vidta i syfte att säkerställa att de nationella brukarundersökningarna fortsätter att användas samt hur ska de vidareutvecklas för att kunna utveckla kvaliteten inom äldreomsorg och hemtjänst för äldre?