Fråga 2014/15:381 Unga tjejers tillgång till preventivmedel

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

RFSU:s tidning Ottar rapporterar om flera fall där unga tjejer som besökt ungdomsmottagningar och fått recept på preventivmedel ändå inte kunnat hämta ut dessa på apotek. På ett apotek förklarar apoteksbiträdet att de inte säljer preventivmedel till personer under 15 år.

Det är i sig inget konstigt med att en farmaceut frågar om receptet och kontrollerar att det är okej. Men den som ska kontaktas är förskrivaren. Det är inte okej att farmaceuten, som i det fall Ottar beskriver, börjar diskutera med kunden och ifrågasätter dennas motiv för att hämta ut ett förskrivet läkemedel.

God tillgång till preventivmedel är viktigt för att förebygga oönskade graviditeter. Ungdomsmottagningarna gör ett viktigt arbete med att se till att unga får tillgång till preventivmedel. På ungdomsmottagningen har barnmorskan – som legitimerad yrkesutövare med eget yrkesansvar – gjort en adekvat bedömning. Hens beslut ska inte överprövas av apoteken.

Det är också viktigt att se till att olika apotek efter omregleringen inte upprättar interna regler för vem de säljer olika typer av förskrivna läkemedel till. Även på en omreglerad apoteksmarknad måste staten se till att medborgarna utan dröjsmål får tillgång till läkemedel som de har recept på.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att unga tjejer inte nekas att hämta ut preventivmedel som de har recept på?