Fråga 2014/15:363 Biståndets ramorganisationer

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Mats Pertoft (MP) har ställt frågan 2012/13:553 Biståndets fördelning mellan ramorganisationer och andra aktörer till förutvarande statsrådet Gunilla Carlsson (M) med anledning av Statskontorets rapport.

Statskontoret konstaterade att ”ramavtalssystemet uppmuntrar inte innovativa lösningar eller nya aktörer tillräckligt”.

Frågan var om statsrådet var beredd att vidta åtgärder i syfte att förverkliga Statskontorets rekommendation gällande ökad öppenhet inom biståndet för nya aktörer.

Svaret nämnde bland annat att Statskontorets rapport En översyn av ramavtalssystemet (2013:02) utgör en god utgångspunkt för en fortsatt diskussion, bland annat om ökad tillgänglighet samt öppenhet för nya och innovativa aktörer att ansöka om medel för att genomföra biståndsinsatser. Det pågår för närvarande ett arbete inom Regeringskansliet angående hur Statskontorets rapport bäst kan tas omhand. Frågan är därför mycket relevant.

 

Med anledning av ovanstående och att den nya regeringen nu varit på plats en tid undrar jag följande. Är statsrådet Isabella Lövin beredd att vidta åtgärder i syfte att förverkliga Statskontorets rekommendation gällande ökad öppenhet inom biståndet för nya aktörer?