Fråga 2014/15:362 Patienters valfrihet

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Svensk hälso- och sjukvårdslagstiftning är tydlig: vård efter behov och lika för alla, oavsett var man bor i Sverige.

Det fria vårdvalet är ett konkret exempel på en mycket viktig reform som säkrar alla människors rätt att välja aktivt och fritt mellan olika vårdgivare. Undersökningar visar att människor inte bara förväntar sig att den nära vården ska ha hög kvalitet utan också hög tillgänglighet och ge stort inflytande för den enskilda patienten. Den oförberedda vänsterregeringen har medvetet i flera steg försökt ta bort denna rättighet att fritt välja vård över hela landet.

Att fritt få välja inom vården har varit en rättighet sedan den 1 januari 2010. Vi beklagar verkligen vänsterregeringens jakt på valfrihet. Man kallar sig en regering för samarbete över blockgränsen, men är i själva verket inriktade på att föra en vänsterpolitik. Det är en politik där politikerna ska bestämma över och lägga sig i patienternas önskemål och möjligheter att göra aktiva val.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet konstaterar att åtta av tio medborgare tar det som en självklarhet att de aktivt ska få välja i välfärden.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet Gabriel Wikström att vidta för att säkerställa alla medborgares lika rättigheter att välja vård i hela landet oavsett bostadsort?