Fråga 2014/15:355 Sveriges utrikespolitiska ställning i EU

av Sofia Arkelsten (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

German Marshall Funds undersökning Transatlantic Trends 2014 mäter opinioner om utrikespolitiska frågor, och undersökningen visar att 74 procent var för alliansregeringens sätt att hantera utrikespolitiken. Motsvarande siffra i resten av EU i allmänhet var 52 procent, och för USA var siffran 35.

I Sverige var det en stor majoritet på 76 procent som tycker att EU ska ha en stark ledarroll i världen. 65 procent var positiva till EU. Dessutom var det till och med en relativt hög siffra som tycker att Sverige hanterade relationerna med Ryssland bra. 56 procent var för medan 28 procent var emot.

Tankesmedjan ECFR, European Council on Foreign Relations, rankade Sverige som tvåa efter Tyskland bland ledarna i EU:s utrikespolitik i sitt senaste European Foreign Policy Scorecard.

Mycket har förändrats sedan den nya regeringen tillträdde, både i omvärlden och i den svenska utrikespolitiken. Bilden är att den nya regeringen väljer FN som utrikespolitisk arena på bekostnad av samarbetet i EU, trots att samarbetet i EU nu är viktigare än någonsin.

Med tanke på ovanstående är min fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder kommer utrikesministern att vidta för att Sverige ska behålla – och gärna stärka – sin utrikespolitiska ställning i EU?