Fråga 2014/15:350 Legitimation för kuratorer i hälso- och sjukvården

av Barbro Westerholm (FP)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Inom hälso- och sjukvården finns i dag många akademikeryrken med av Socialstyrelsen reglerad legitimation. Legitimationsförfarandet är föranlett av den kunskapstransparens, den patientsäkerhet, den journalföringsplikt och det ansvarsutkrävande som krävs i arbetet med patienterna. En yrkesgrupp som ofta arbetar inom ett vårdteam i hälso- och sjukvården och som inte har legitimation är kuratorerna. Kuratorerna är nästan alltid socionomutbildade med minst en 3,5-årig högskoleutbildning. Mer än 80 procent av kuratorerna verksamma inom hälso- och sjukvården har dessutom en kvalificerad vidareutbildning på hög nivå.

Det är allvarligt att en yrkeskategori i vårdteam som arbetar inom hälso- och sjukvården inte har samma legitimationskrav på sig som övriga yrkeskategorier. En utredning genomförd 2014 av Socialstyrelsen har föreslagit legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Den legitimationen föreslås vara kopplad till införandet av en ny yrkesexamen som kurator inom hälso- och sjukvård på avancerad nivå. Den innebär en förlängning av utbildningen med 30 högskolepoäng.

Det kan i detta sammanhang nämnas att Finlands regering i januari 2015 har lämnat en proposition till den finska riksdagen om legitimation för kuratorer. Legitimationskravet beräknas genomföras den 1 januari 2016.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet om - och i så fall när - han och regeringen avser att möjliggöra legitimation för kuratorer som arbetar inom hälso- och sjukvården.