Fråga 2014/15:347 Biogasens förutsättningar

av Lena Ek (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Biogas är ett bränsle som bidrar till klimatnytta på flera olika sätt. Dels som bränsle för såväl elproduktion, uppvärmning och för att driva fordon men även genom att metan- och näringsläckage kan undvikas från stallgödsel och deponier.

Biogasens andel av transportsektorns energianvändning har ökat de senaste åren. För att en sådan positiv utveckling ska kunna fortsätta krävs långsiktigt stabila styrmedel som premierar biogasens miljö- och klimatnytta.

Övriga vinster utöver miljönytta är att biogasen gynnar lokalt företagande, minskar Sveriges fossilberoende och kan stimulera miljöteknikutveckling och export av miljöteknik. Sveriges position i världen avseende användning av biogas som bränsle för bussar, bilar och lastbilar står högt, och världens ögon riktas mot Sveriges utveckling på området.

För att utvecklingen ska kunna fortsätta krävs handlingskraft från den svenska regeringen. Den tidigare så positiva utvecklingen på fordonsgasmarknaden har avstannat. Oklara och motstridiga besked från regeringen leder till osäkerhet om de framtida styrmedlen och de generella villkor som gäller för biodrivmedel, bland dessa biogasen. Detta skapar osäkerhet i branschen och på marknaden, vilket leder till att lönsamma investeringar uteblir. Regeringens passivitet skapar en nedåtgående spiral som måste brytas innan det är för sent.

Skattebefrielsen för höginblandade biodrivmedel, såsom E85 och biogas, har varit en grundbult för dessa drivmedels konkurrenskraft gentemot fossila drivmedel. Sveriges nuvarande statsstödsgodkännande för biodrivmedel löper ut den 31 december 2015. Därefter är regeringens ambition och plan ovissa.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansministern:

 

Hur ser finansministern på framtiden för det framgångsrika och marknadsekonomiska styrmedelssystemet med koldioxid- och energiskattebefrielse för biodrivmedel?