Fråga 2014/15:342 Europride i Riga

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 20 juni ska Europride arrangeras i Riga i Lettland. Sedan flera år har det arrangerats Pridefestivaler i Lettland, men det är första gången som Riga ska stå värd för Europride. Det blir dessutom första gången som Europride hålls i ett land som tidigare ingått i Sovjetunionen. Med tanke på de bakslag som skett för hbtq-personers mänskliga rättigheter i bland annat Ryssland och det starka motstånd som fortfarande finns i Lettland kan värdet av årets Europride inte överskattas.

Pridefiranden i Lettland har genom åren mötts av motstånd från såväl homo- och transfoba organisationer som myndigheter. Tyvärr ser vi även i år hur det finns aktörer i Lettland som försöker stoppa Europride och därigenom inskränka mötes- och yttrandefriheten.

Organisationen Antiglobalisti har nu sökt demonstrationstillstånd för samma gator och platser som Prideparaden var tänkt att hållas på. Man har samtidigt försökt boka upp alla lokaler där Europride skulle kunna genomföras.

Riga stad har nu vänt sig till det lettiska justitiedepartementet för vägledning om hur situationen ska hanteras. Bland arrangörerna till Europride finns en växande oro över att Antiglobalisti ska tillåtas att förhindra Pridefirandet i Riga genom sina obstruktioner. Det är i detta läge viktigt att omvärlden agerar, inte minst gentemot den lettiska regeringen, för att garantera att Europride kan genomföras.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ är utrikesministern beredd att ta för att Sverige, både som enskilt land och som medlem i EU, ska agera för att Europride ska kunna genomföras som planerat i Riga?