Fråga 2014/15:334 Svensk läkare i etiopiskt fängelse

av Ulla Andersson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har suttit häktad i Etiopien sedan maj 2013, åtalad för kännedom om brott. Fikru Maru delar sin tjänst med verksamhet vid Hudiksvalls sjukhus och ett svenskstött sjukhus i Etiopien. Fikru Maru startade år 2006 Etiopiens första hjärtsjukhus med hjälp av svenska investeringar. Det är uppbyggt av svenska skattemedel genom investeringsbolaget Swedfund.

Tack vare hans engagemang och initiativ har patienter erbjudits högkvalitativ sjukvård, och personal på plats fortbildats av svenska läkare. För snart två år sedan försattes Fikru Maru i en mardrömssituation då han greps i Addis Abeba i en stor räd mot korruption tillsammans med ett sextiotal andra. Han sitter fortfarande häktad i ett fängelse där varje dag är svår att uthärda. Mycket tyder på att han fallit offer för ett politiskt maktspel som riskerar att pågå under obestämd tid.

Sannolikt efter viss påverkan kom rättegången mot Fikru Maru äntligen igång i förra veckan, den 9–10 mars. Åklagaren förde då fram sina ”bevis”. Dessa var enligt Fikru Marus försvarsadvokater så ihåliga att försvarsadvokaterna nu har anhållit om att den del i åtalet som berör Fikru Maru bör läggas ned. Lägger man inte ned åtalet befarar Fikru Marus försvarsadvokater att deras möjlighet att få fortsätta med förhör kommer att fördröjas in på nästa år. Domarna kan fortfarande skjuta upp fallet i flera år om de så önskar.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att bistå Fikru Maru?