Fråga 2014/15:330 Regeringens politik kring deinvesteringar

av Sofia Arkelsten (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Diskussionen om hållbarhet inom olika sektorer pågår. Det är bra och välbehövligt. Mycket händer också inom området. Statligt ägande ska hanteras ansvarsfullt och i enlighet med de regleringar som gäller.

Ett exempel är Sjunde AP-fonden. I årsredovisningen för 2014 beskrivs på s. 10 det aktiva påverkansarbete som fonden bedrivit sen år 2000. I dag arbetar Sjunde AP-fonden med fyra olika påverkansmetoder för hållbar och ansvarsfull kapitalförvaltning: offentlig svartlistning, röstning på bolagsstämmor, påverkansdialog och juridiska processer. Dessutom kommer metoderna att kompletteras med tematiska arbetssätt, det första om investeringar i private equity.

På s. 18 i årsredovisningen finns listan över de företag som Sjunde AP-fonden inte investerar i eftersom de kränker de internationella konventioner som Sverige undertecknat när det gäller exempelvis miljö och mänskliga rättigheter. Där listas också anledningarna per bolag.

Ägandet av bolaget Vattenfall har också debatterats i Sveriges riksdag. Det finns särskilt i energisektorn svåra frågor som uppkommer i och med olika bolags verksamhet. Även om fossila bränslen inte är olagliga kan exempelvis utvinning av kol strida mot politiska målsättningar för bolaget.

Till slut landar frågorna i politik och principer. Ett sätt att hantera svåra frågor är att avsluta relationen med bolag som inte lever upp till förväntningarna. Det kan handla om att avsluta ägandet. Men baksidan är att på så sätt hamnar ansvaret på någon annan, som möjligen har andra förväntningar, och då försvinner också möjligheten att direkt påverka. Det kan också handla om att i rollen som ägare styra bolaget så att det når upp till förväntningarna. 

Den 16 mars twittrade statssekreterare Yvonne Ruwaida ”Låt det fossila stanna i marken. Skriv på för deinvest” och länkade till en kampanj i tidningen The Guardian med syftet att få två stora fonder att avsluta investeringar i bolag som sysslar med fossila bränslen och stoppa nya investeringar i sådana bolag.

Det återstår att se vad resultatet av kampanjen blir.

Som svar till statssekreterarens inlägg på Twitter frågade jag bland annat om deinvesteringar är den nya regeringens politik, men det har inte besvarats. Kampanjen i den brittiska tidningen rör inte statligt ägande, men det är relevant att reda ut principerna för den nya regeringens syn på statligt ägande och investeringar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsministern:

 

Är det ministerns och regeringens uppfattning att deinvesteringarna ska öka, och om så är fallet, kommer då Sjunde AP-fonden få andra direktiv för hur den ska arbeta med att ta ansvar för miljö och etik?