av Cecilia Widegren (M)
till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)
EU:s vattendirektiv stoppar besöksnäring. Enligt uppgifter från Sveriges Ångbåtsförening hotas besöksnäring och turisttrafik med till exempel Nossebros ångbåt S/S Nossan, som riskerar att stoppas till följd av tolkning och hantering av EU:s vattendirektiv.
År 2000 antogs EU:s så kallade ramdirektiv för vatten. Vattendirektivet omfattar allt vatten, det vill säga sjöar och vattendrag, grundvatten, större flodmynningar och kustvatten. Sveriges riksdag beslutade 2004 att Sverige ska delas in i fem vattendistrikt med en vattenmyndighet i varje.
Det betyder att en länsstyrelse i varje distrikt utsetts till vattenmyndighet med ansvar för att förvalta kvaliteten i vattenmiljön inom distriktet. Dessa vattenmyndigheter ska se till att EU:s ramdirektiv för vatten genomförs i Sverige. Varje vattendistrikt har en vattendelegation som fattar beslut om miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplaner.
Länsstyrelsen ska inte kunna gömma sig bakom detta vattendirektiv från EU. Den har ett ansvar att se till helheten i befintlig verksamhet och vattenmiljö samt besöksnäring, företagande, civilt samhälle, historiskt och kulturellt föreningsliv med mera. Det råder stor osäkerhet om huruvida länsstyrelsen i detta fall gjort en balanserad analys och tolkning av vattendirektivets innebörd.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson:
Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att besöksnäringen och ångbåtstrafiken kan fortsätta även med EU:s vattendirektiv?