Fråga 2014/15:326 Återupptagen översyn av Arbetsförmedlingen

av Elisabeth Svantesson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

I dag har regeringen fattat beslut om att uppdra åt Statskontoret att göra en analys av Arbetsförmedlingen. Analysen omfattar myndighetens interna ledning och styrning.

Riksdagen har i ett tillkännagivande tidigare i år begärt att den översyn av Arbetsförmedlingen som alliansregeringen tillsatte 2014, och som regeringen har avslutat, ska återupptas senast den 15 april 2015.

Den utredning som alliansregeringen tillsatte var den första större översynen på 20 år. Det fanns starka skäl till att göra en bred översyn. Förtroendet för Arbetsförmedlingen är lågt och det finns stora utmaningar för myndigheten. Dagens arbetsmarknad ser helt annorlunda ut än för 20 år sedan. Fler behöver ett mer omfattande stöd från Arbetsförmedlingen än tidigare. Inte minst mot bakgrund av att Arbetsförmedlingen har fått flera nya uppdrag, som att ansvara för nyanländas etablering, men också att stötta tidigare sjukskrivna till arbete genom arbetslivsintroduktion, behöver en översyn göras.

Översynen omfattade både organisation och styrning, men också de arbetsmarknadspolitiska insatserna. Arbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare skulle analyseras, eftersom goda kontakter är en förutsättning för att förbättra matchningen. Dessutom skulle utredningen se över hur andra aktörer kan bidra till att hjälpa människor att komma i jobb.

Den myndighetsanalys som Statskontoret har fått i uppdrag att göra genomförs regelmässigt på myndigheter. Det uppdrag som Statskontoret nu har fått är dessutom väldigt snävt, då det bara omfattar Arbetsförmedlingens interna ledning och styrning.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

Är detta verkligen arbetsmarknadsministerns svar på det tillkännagivande som riksdagen har gjort om en översyn?