Fråga 2014/15:316 Utbildning mot terrorism och radikalisering

av Maria Plass (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Den terrorism och den ökade radikalisering i vår närhet som vi nu ser är oacceptabel och kräver tydliga åtgärder. Sverige kan inte blunda eller vara naivt inför denna utveckling. Arbetet för att förebygga och bekämpa terrorism har pågått i flera år, och alliansregeringen tog flera viktiga initiativ. De attentat som nu skett i vår närhet visar på att det behöver göras ytterligare insatser på såväl kort som lång sikt för att förebygga och förhindra terrorism och radikalisering.

Vi behöver förstärka och utveckla det internationella samarbetet för att förebygga och förhindra terroristattacker och radikalisering. Mer kan göras på EU-nivå.

På nationell nivå föreslår Nya moderaterna en skärpt hantering av svenska pass och anser att Säkerhetspolisen behöver få ökade resurser för att hantera allt fler aktiva våldsbejakande och extrema grupper. Men vi måste också lära oss mer om den rekrytering som sker på nätet. Vi behöver utbilda dagens unga i frågor som rör internetanvändning. En förutsättning för detta är att lärarna är uppdaterade inom it-området och ges stöd för kompetensutveckling. Nya moderaterna har därför föreslagit ett Lärarlyft 3.0 med fokus på it i skolan samt att göra programmering till ett ämne i skolan för att ge grundläggande kunskaper samt en förståelse för datateknik även för dem som inte kommer att arbeta med it-tjänster.

Användandet av internet och sociala medier för att förespråka terrorism och våldsbejakande extremism är en utmaning för samhället. Den rödgröna regeringen har vid flera tillfällen särskilt lyft fram betydelsen av arbetet med att utbilda ungdomar i medie- och informationskunskap och stärka deras förmåga att kritiskt granska medier och genomskåda budskap de ser på internet, i sociala medier och i andra kanaler.

Därför vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin följande:

 

Hur ska utbildningsministern konkret verka för att elever i grundskolan och gymnasiet får utbildning i att kritiskt granska budskap om terrorism och radikalisering på internet och i sociala medier?