Fråga 2014/15:310 Översyn av Arbetsförmedlingen

av Roger Haddad (FP)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Riksdagen beslutade, med bred majoritet, i februari om ett tillkännagivande till regeringen att snarast återuppta översynen av Arbetsförmedlingen. Detta skedde efter att regeringen och arbetsmarknadsministern i interpellationssvar den 13 januari 2015 meddelade att regeringen avser att avsluta den utredning som alliansregeringen tillsatte i januari förra året.

Arbetsförmedlingens utmaningar är större än någonsin. Folkpartiet anser att det finns stora kvalitetsproblem i myndigheten organisatoriskt, till exempel när det gäller uppdraget att förmedla jobb till arbetssökande som är inskrivna. Dessutom har det på senare tid uppmärksammats brister i upphandling och kontroll av lotsverksamheten inom etableringsreformen. Här har Folkpartiet tagit initiativ och ställt frågor till arbetsmarknadsministern i de delarna specifikt.

Folkpartiet har vid riksdagens frågestund erhållit ett muntligt besked från arbetsmarknadsministern om att en översyn av Arbetsförmedlingen behövs, trots att hon en månad tidigare framfört att en utredning är överflödig och att myndigheten redan identifierat problemen. Folkpartiet delar inte regeringens uppfattning utan menar att regeringen snarast borde återkomma till riksdagen med ett tydligt besked i denna fråga.

Mot bakgrund av att regeringen givit olika besked i detta ärende vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

 

Avser ministern och regeringen, och i så fall när, att presentera ett nytt uppdrag att genomlysa och utreda hela Arbetsförmedlingens verksamhet?