Fråga 2014/15:307 SINK-Skatt i stället för A-SINK för kulturarbetare i Öresundsregionen

av Olof Lavesson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

En person som säsongsarbetar på till exempel Malmö Opera men bor i Danmark ska betala artistskatt (A-SINK eller den så kallade Madonnaskatten). Den är på 15 procent. Men man ska också beskattas i Danmark. Det betyder att Danmark tar ut mellanskillnaden mellan A-SINK:s 15 procent och den danska inkomstskatten på ca 40 procent, trots att inget arbete har utförts där. Andra yrkeskategorier som arbetar i Sverige men bor i Danmark betalar vanlig SINK på 20 procent, och Danmark använder exempt-metoden i stället (under förutsättning att man inte arbetar där), vilket innebär att man inte tar ut någon mellanskillnad.

Problemet med A-SINK för kulturskapare i Öresundsregionen har uppmärksammats under lång tid. Det har definitivt hämmat ett brett kulturutbud i en annars så dynamisk Öresundsregion, men framför allt har det hämmat en levande arbetsmarknad för en grupp där fasta heltidsanställningar snarare är undantag än regel. Kulturskapare lever ofta under blygsamma förhållanden med låga och oregelbundna ersättningar och stor osäkerhet.

Det finns givetvis lösningar på dagens problem. Det allra enklaste och smidigaste vore om den enskilde kulturskaparen fick välja vilken skatt han eller hon ville betala. Antingen den lägre A-skatten på 15 procent och sedan beskattas på mellanskillnaden av danska skattemyndigheter, eller den högre på 20 procent och därmed undvika att bli beskattad på mellanskillnaden. Lösningen är en vinna-vinna-situation, eftersom både den enskilde och den svenska staten skulle tjäna på en sådan lösning.

Med hänvisning till ovanstående vill jag därför fråga finansministern:

 

När kommer ministern och regeringen med förslag som innebär att kulturarbetare som verkar i Öresundsregionen kan välja mellan att betala A-SINK på 15 procent eller vanlig SINK på 20 procent, vilket skulle ge tillgång till en större gränslös arbetsmarknad?