Fråga 2014/15:301 Bristande uppföljning av dna-spår i polisutredningar

av Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Möjligheterna att med hjälp av dna-spår öka uppklaringen av brott är uppenbara. Sedan drygt ett år pågår utväxling av dna från brottsplatser med Nederländerna, Finland, Estland, Litauen, Polen och Slovakien. Utbyte med Rumänien ska etableras inom kort. Genom detta finns möjlighet att få identiteten av vem som lämnat spår på en brottsplats fastställd, en synnerligen viktig information för att utreda och klara upp brott.

Enligt uppgifter från polisens nationella forensiska centrum, tidigare SKL, fick polisen 71 träffar förra året, men man har bara använt informationen och följt upp spåren i 33 fall. Det är för dåligt. Särskilt illa är det givetvis att polisen inte använder möjligheten att på detta sätt komma åt inbrottstjuvar, som ofta turnerar och begår brott i flera länder. När det gäller uppklaringen är den dålig när det gäller sådana brott. Dna-tekniken och informationsutbytet med andra länder skulle kunna leda till att fler förövare kan gripas och lagföras.

Min fråga till statsrådet är:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa att polisen fullt ut använder och utvecklar hanteringen av dna i samband med brottsutredningar?